10 הציורים היקרים ביותר בעולם

ישנן עדויות ברורות לכך שעולם האומנות, בדגש על ציורים מפורסמים ויצירות מוכרות, הוא מהתחומים היקרים בעולם. למעשה, גם בימים אלה, ניתן לראות מגמת עלייה בכל מה שקשור להוצאות על אומנות, דבר שמרמז לנו כי יותר ויותר אספנים רואים ביצירות אומנות כהשקעה ברת קיימא.

אתם וודאי תוהים עכשיו, כמה עולה הציור היקר ביותר בעולם? לפני שנגיע לזה, נשמח לספר לכם עוד, על יצירות אומנות וציורים יקרים. ישנם ציורים רבים, שיש להם תג מחיר על סך למעלה ממיליון דולר. וישנם ציורים שהם יקרים אף יותר, שמחירם מוערך בלמעלה מ-100 מיליון דולר! 

הערכת שווי ציור, בעיקר של יצירות המופת הללו, היא בהחלט אתגר- רוב אמני הציורים היקרים ביותר שנמכרו אי פעם הלכו לעולמם, דבר אשר משנה את ערך היצירה ומעלה אותו עם השנים. 

נראה כי ציורי שמן הם הציורים שמחירם הוא הגבוה ביותר, אבל, כיצד בעצם מעריכים שווי ציור?

ההיסטוריה של האומנות ארוכה ויוצאת דופן. רוב האנשים והעולם כולו, מכירים רבים מהציירים הגדולים כמו ואן-גוך ופיקאסו, וגם את יצירותיהם השונות. ערכן של היצירות ממשיך לעלות במכירות פומביות, כך שכל כמה שנים המחיר שלהן שובר שיאים חדשים. ככל שהדרישה לבעלות פרטית של פריטי אומנות עולה, הציורים הגדולים ביותר לא מפסיקים להפתיע, בכל פעם שהם מחליפים ידיים!

ציורים יקרים- 10 הציורים היקרים ביותר בעולם

1. SALVATOR MUNDI - לאונרדו דה וינצ'י - 1605

450,300,000 $

ציור של לאונרדו דה וינצ'י

 

Salvator Mundi או ‘מושיע העולם’ צוייר על-ידי אחד מגדולי האמנים- לאונרדו דה וינצ’י. 

הציור מציג את ישו הנוצרי, לבוש בבגדי רנסנס ומעניק ברכה, כשידו הימנית מורמת עם שתי אצבעות שלובות וכשהוא אוחז בידו השמאלית כדור בדולח. כדור הבדולח, או גלובוס הזכוכית שבידו מסמל את תחומי השמים הגבישיים- ישו מוצג כמושיע העולם ואדון הקוסמוס. 

 

דה וינצ’י היה קתולי. ויש הטוענים כי יצירה זו היא ניסיון מודע מצידו לקשור את העולמות הפיזיים והרוחניים יחד. את הציור הזמין המלך לואי ה-12 מצרפת בשנת 1605, באותה תקופה בה נוצרה גם ה’מונה ליזה’ המפורסמת. עם זאת, הציור פשוט נעלם בין השנים 1763 ל-1900 ועד היום לא ידוע היכן היה בשנים אלה. אך למזלנו, הציור התגלה מחדש בשנת 2005, על-ידי קבוצה של סוחרי אמנות בריטים.

סוחרי האמנות הבריטים שרכשו את הציור בסכום של 10,000 דולר, בילו כשש שנים בשחזור וחקירת ההיסטוריה של הציור- עד לרגע בו בסופו של דבר יכלו להכריז בגאווה כי מדובר בציור מקורי של דה וינצ’י.

הציור הוצג בשנת 2011 על ידי הגלריה הלאומית של לונדון וזכה לכינוי ‘לאונרדו האבוד’, כיוון שזו היתה התגלית הראשונה של דה וינצ’י מאז 1909.

‘מושיע העולם’ נרכש מטעם המחלקה לתיירות באבו דאבי, על-ידי יורש העצר של ערב הסעודית, מוחמד בן סלמאן.

2. Interchange - וילם דה קונינג - 1955

$300,000,000

אומנות של וילם דה קונינג

היצירה המפורסמת של וילם דה קונינג משנת 1955, נוצרה בהשראת סביבתו, בזמן שהתגורר בעיר הגדולה- ניו יורק. באותה התקופה, חלו שינויים בחייו הפרטיים של האמן, כמו גם בקהילת האומנות בכלל, הבאים לידי ביטוי ביצירה.

היצירה היתה הציור הראשון מבין הנופים המופשטים של קונינג אשר הושלמו, ציורים אלה הושפעו מסגנונו האומנותי הנפלא של פרנץ קליין.

 

דה קונינג היה יציב כלכלית ויכל להרשות לעצמו לבחור באפשרויות חדשות, בפן האישי והמקצועי כאחד. בעקבות זאת, הלך והתרחק מציורי הבר הספונטניים שלו ועבר בהדרגה לציור קטעי נוף יציבים יותר, מפוכחים ומאולפים. כמו כל יצירת אמנות מופשטת, גם Interchange, ‘מחלף’ נראה מעט מעורפל .

 

בהתבוננות מקרוב נגלה מספר רבדים בציור, המסמלים את הרבדים והשינויים בחייו של דה קונינג באותה תקופה. ביצירותיו השונות אותן צייר במשך 11 השנים לאחר מכן, ניתן לראות את השינויים ממשיכים לבטא את עצמם, באופן מרשים וביצירתיות. ‘מחלף’ היה רק ​​הראשון מבין דיוקנאות הנוף המרתקים הרבים שבאו אחריו. השינוי האסתטי והטקסטוראלי ביצירותיו של דה קונינג, באמצע שנות החמישים, מהווה כבסיס לסוריאליזם שלימים יכבוש בסערה את המאה ה-21.

3. The Card Players - פול סזאן - 1890

$250,000,000

ציור יוקרתי של פול סזאן

הציור החזיק בשיא כציור היקר ביותר בעולם לפני מכירתו של “מתי תינשאי” בשנת 2015 ולפני מכירתם של הציורים המופיעים בהמשך הרשימה. The Card Players  או בעברית ‘שחקני הקלפים’ נקנו על-ידי משפחת המלוכה הקטארית תמורת סכום של 274 מיליון דולר, בשנת 2011. 

 

היצירה היא חלק אחד מסדרה בת חמישה יצירות פוסט אימפרסיוניסטית, אשר הושלמה לקראת אמצע שנת 1890. התמונה האייקונית מציגה שני גברים, היושבים ליד שולחן עץ קטן ומשחקים קלפים. סגנון הציור והשימוש בפסטלים הוא ממש סזאן הקלאסי, עם ביטויים עדינים בפרצופים המשדרים כי שני השחקנים שקועים לחלוטין במשחק הקלפים. בקבוק היין המונח על השולחן אף מוסיף לציור רושם עדין ביותר.

4. Nafea Faa Ipoipo - פול גאוגין - 1892

$210,000,000

ציור של פול גאוגין

יצירתו של פול גאוגין Nafea Faa Ipoipo או בתרגום לעברית- “מתי תינשאי?” משנת 1892, היא מבין הציורים העתיקים המככבים ברשימת הציורים יקרים ביותר בעולם!  הציור, בו שתי נערות טהיטיות, נקנה בפברואר 2015, על-ידי מוזיאוני קטאר מהאספן השוויצרי הפרטי רודולף שטאכלין- תמורת 210 מיליון דולרו ולאחר משא ומתן של שנתיים!

בציור ניתן לראות שתי נשים כנגד נוף טבעי, אחת בלבוש יליד והשניה בלבוש מיסיונרי בסגנון קולוניאלי, אשר מסמל את המיזוג של תרבויות פולינזיות ואירופאיות. את הציור השלים גאוגין בסביבות גיל 43, כשהחליט לברוח מאירופה, במהלך נסיעתו לטהיטי.

5. NO. 17A - ג'קסון פולוק - 1948

$210,000,000

אומנות עתיקה

יצירה נוספת של האמן ג’קסון פולוק המופיעה ברשימת הציורים היקרים בעולם היא NO. 17A, ציור מופשט ומרשים הנוצר בשנת 1948.

פולוק יצר את הציור על-גבי בד סיבי, בצבעי שמן, שמה ‘NO. 17A’ רשמי- ויש שיגידו שאף חסר יצירתיות או ייחודיות. אבל, אין ספק שהתעתות המבולגן של דפוסים וצבעים בציורי שמן של פולוק, מרשים ויצירתי, כך שמפצה על שם היצירה הניטרלי.

 

פולוק נמנע במכוון מלהגדיר את יצירותיו כמפוארות- הוא ראה בהגדרה מפוארת כדבר המפיל אור, על אופיו הייחודי ביותר של הציור. הדפוסים האקראיים למעשה, אינם מעורפלים ברגע שמתבוננים בהם מקרוב. בעצם, ניתן ממש לעקוב אחר התנועה המדויקת והשליטה האמנותית של פולוק באופן בו “נוטף” הציור משמן.  למבקרים היו ביקורות מעורבות לגבי הציור. גם פולוק עצמו התמודד עם בחינה ציבורית רבה וככל הנראה, לא הוערך כראוי בעולם האמנות

שנים רבות לאחר מותו, בשנת 2016, היצירה נרכשה על ידי אספן האמנות המיליארדר קנת סי גריפין בכ-200 מיליון דולר.

6. No. 6 Violet, Green and Red - מארק רותקו

$186,000,000

 

מארק רותקו היה צייר אמריקני יליד רוסיה, חלוץ האקספרסיוניזם המופשט. סגנונו של רותקו התאפיין בשימוש בבדים גדולים ופסים אופקיים בצבעים בהירים. 

Violet Green Red נקרא באופן דו- משמעי, במטרה לאפשר לצופים ליהתרשם בעצמם מהיצירה. 

 

ביצירה, השתמש רותקו בפלטה ספרטנית, בה הגוונים כהים ביותר בחלקם והם מסמלים את השקע שפקד אותו. השימוש בצבעים עזים בתבנית פשוטה מדגים את סגנון חתימתו של רותקו, המעביר מסר אינטימי ללא שימוש בנושאים. יצירה זו נקנתה בסכום של 186 מיליון דולר על ידי איש העסקים הרוסי דמיטרי ריבולובלב, מסוחר האמנות השוויצרי איב בובייה בשנת 2014. בהמשך, הגיעה עסקת הרכישה אל בתי המשפט, בעקבות סכסוכים משפטיים שונים.

ציור של מארק רותקו

7. Les Femmes d'Alger - Version O - פאבלו פיקאסו

$179,000,000

אומנות של פאבלו פיקאסו

פאבלו פיקאסו,הוא מבין הציירים המוכרים והידועים ביותר- ולא במפתיע נמצא את יצירותיו ברשימת הציורים היקרים בעולם. הציור Les Femmes d’Alger בגרסאת O, נמכר בשנת 2015, תמורת 179.4 מיליון דולר.

ציור זה הוא שיאו של סדרה בת 15 יצירות, בהן נשים מאלג’יר, אותן צייר פיקאסו בדרכו הייחודית ובהשראת יוג’ין דלקרואה, אמן ספרדי מהמאה ה-19.

 

יצירה זו מציגה באופן מושלם את הנטייה של פיקאסו ליצור יצירות מעוצבות בסגנון וינטג’, אך עם זאת הוא מותיר רעננות בגישה, ההגשה ובהצגה. יצירה זו, אותה צייר בשנת 1955, נחשבה לחשובה ביותר עבור פיקאסו, כיוון שהייתה הציור האחרון, זה שהשלים את סדרת הציורים המפוארת.

היצירה נרכשה על-ידי חמד בן ג’אסם בן ג’אבר אל תאני, ראש ממשלת קטאר לשעבר.

8. Nu couché - אמדאו מודיליאני

$170,400,000

ציור של אמדאו מודיליאני

‘נו קושה’ המכונה גם ‘העירום האדום’ או ‘העירום השוכב’, הוא ציור שמן על-גבי בד משנת 1917, של הצייר האיטלקי אמדאו מודיליאני. ‘נו קושה’ משלב וממזג חלקים מהאידיאליזם הקלאסי, עם החושניות המודרנית. 

תמונתה של האישה העירומה, השוכבת על הספה, נראית מציאותית ואפילו ארוטית- אך עם זאת, יש בה יופי סוריאליסטי, כמעט נשגב, שתופס בצורה האידיאלית את עיני הצופה. 

 

מודיליאני יצר את הציור בהשראת התיאורים הרנסאנסיים האיטלקיים של ונוס ודמויות נשיות אחרות,  אבל עם טוויסט מודרני. דבר המנוגד לתיאורים של יצירות אמנות קלאסיות, בהן העירום אינו משמש כמטאפורה או אלגוריה לטוהרה של האישה. 

ב’נו קושה’ מודגשת ערוות הנקבה, כמו גם גופה המוצג מקרוב ומלמעלה- ומשתרע על כל הבד. את ידיה ורגליה בחר האמן להשאיר מחוץ למסגרת. עורה הקרמי והזוהר של הגברת, תחת האור הרך, עומד בניגוד מוחלט לספה הארגמנית- ומוסיף פיתוי גדול עוד יותר. הציור אינו מאדיר או מוזיל מערכו של הגוף- הוא פשוט מציג אותו כפי שהוא .

הציור הוא בהחלט יצירה מרשימה, אשר נרכשה תמורת סכום אסטרונומי של למעלה מ-170 מיליון דולר, על-ידי המיליארדר הסיני ליו יקיאן.

9. Masterpiece - רוי ליכטנשטיין

$165,000,000

פופ ארט של רוי ליכטנשטיין

רוי ליכטנשטיין, צייר ופסל יהודי אמריקאי אשר היה אחד מחלוצי תרבות הפופ ארט, כנראה שלא סתם קרא ליצירתו הידועה ביותר Masterpiece, ‘יצירת מופת’- ואין ספק כי מדובר באחת כזאת. 

ביצירה, משנת 1962, מופיעים האלמנטים הקלאסיים המאפיינים את הפופ ארט, כמו נקודות ובלוני דיבור המצויים בסיפורי קומיקס. היצירה כיכבה לראשונה כחלק מהתערוכה הראשונה של ליכטנשטיין בגלריית ‘פרוס’ בלוס אנג’לס. 

 

יצירת המופת מציגה גבר ואישה בלונדינית, מסתכלים אל עבר בד קנבס שחזיתו אינה גלויה לצופה. בועת הדיבור, היוצאת מפיה של האישה מראה שהיא משבחת את “יצירת המופת” המדוברת, ואומרת שזה מה שיגרום “לכל ניו יורק להתרגש”.

סטיבן א. כהן, מיליארדר קרנות הגידור ואספן אמנות מושבע, רכש את היצירה בשנת 2017, ושילם עבורה 165 מיליון דולר!

10. NO. 5, 1948 - ג'קסון פולוק

$140,000,000

 

תמונת ה”טפטוף”, מספר 5, משנת 1948, נמכרה במחיר של 140 מיליון דולר על-ידי דייוויד גפן לקונה המאושר והמעושר דויד מרטינז בשנת 2006. יצירת אומנות זו מגלמת את טכניקת הזילוף הייחודית בה השתמש האמן ג’קסון פולוק, אחד מגדולי הציירים בסגנון האקספרסיוניסטי המופשט. גודלה של היצירה- 8 וחצי מטרים והיא נוצרה על לוח סיבי.

 

יצירותיו של פולוק אינן נגישות במיוחד באופן מיינסטרימי, אלא מראות את סמלי ההתפתחות של האמנות המודרנית. הכינוי של פולוק ‘ג’ק המטפטף’ בהחלט מעיד על טכניקת הצביעה הייחודית שלו, הטפטוף כמובן. בעת היצירה, נהג פולוק להניח את הבד על הרצפה- ולמרוח צבע על ידי טפטוף עם מקלות, מזרקים ומברשות קשות.

ציור יוקרתי של ג'קסון פולוק