ציורי שמן – גלו כמה הם באמת משפיעים על הסביבה שלכם

ציורים מפורסמים, ציורי שמן ותמונות קנבס רבות שונים זה מזה אך יש להם דבר משותף חשוב- השפעה על הסביבה בה הם מוצגים. בהדפסת תמונות על קנבס או בבחירת ציורי שמן לבית או למשרד יש לקחת את זה בחשבון.

מה זה אומר ומה היא ההשפעה? את זה תבינו מיד!

דיאגמה של צבעים
מודל CIE 1931 color diagram של ניוטון

גלגל הצבעים

האפשרות לחזות את גוון הצבעים של תערובות הצבע השונות הוצע לראשונה על-ידי אייזיק ניוטון, פיזיקאי ומתמטיקאי אנגלי מפורסם, שהיה לגדולי המדענים והמשפיעים של כל הזמנים. בספרו, “אופטיקה” שיצא בשנת 1704, ניתן למצוא את כל התיאוריות והחישובים. בספרו מתבסס ניוטון על מודל CIE 1931 color diagram , אשר עד היום נמצא בשימוש רב- בעיקר בתחום הגרפיקה.

גלגל הצבעים, מורכב משלושה צבעי יסוד: אדום, צהוב וכחול, יש בו גם התייחסות לצבעים המיוחדים שחור ולבן. ערבוב בין ל שני צבעי יסוד, יוצר את הצבעים הנמצאים ביניהם, אשר מוגדרים צבעי משנה.

כיום, בעולם הגרפיקה אותו הזכרנו מקובל יותר לעבוד עם גלגל צבעים בו צבעי היסוד שונים מעט: אדום, ירוק וכחול.

ערבוב הצבעים בציורי שמן ותמונת הקנבס נעשה גם אם לא במודע על עקרונות גלגל הצבעים. כמו כן, חשיבות רבה לגרפיקה ועריכת צבע שמדובר בהדפסת תמונות על קנבס. לכן, למרות שגלגל הצבעים נוצר בעבר הרחוק, הוא משמש אותנו ורבים מאיתנו בעבודה היום-יומית עד היום.

השפעת הצבעים

על השפעת הצבעים בכלל וכשמדובר בציורי אווירה בשמן או תמונת קנבס בפרט, ניתן למצוא מידע רב בספרות השונה כמו גם מחקרים מעמיקים ומדעיים בנושא. אין לנו את המקום להרחיב על הכל כמובן, אך בהחלט כדאי שתכירו כמה דברים עיקריים:

צבעי היסוד אדום, כחול וצהוב כפי שמציין גלגל הצבעים הם צבעי היסוד.

 

איך צבעים משפעים אלינו

שחור ולבן, אינם צבעי יסוד, אך בהקשר של אומנות יש להם חשיבות רבה בשינוי גוון וצבע, כמו גם ליצירת אור וצל בציור עצמו.

תיאוריות ומחקרים מגדירים צבעים בדרכים שונות:

ניתן לחלק את הצבעים לפי טמפרטורה- חמים או קרים, אף יש מחקרים שונים ש”קבעו” טמפרטורות לכל צבע. בצבעים החמים- אדום, כתום או צהוב. יש שיקשרו את זה גם ללב ולרגש- אדום, צבע האהבה. או שילוב של שלושתם- צבעים של להבת האש, שהיא בהחלט חמה.

הצבעים הקרים- כחול, סגול וירוק. ניתן לטעון שכחול- כחול כהה עד כמעט שחור זה צבע הלילה, או קרקעית הים אליה לא תרצו להגיע. או ניתן להסתכל עליהם כמנוגדים לצבעים החמים- מבחינת מיקומם על גלגל הצבעים.

ניתן גם להגדיר את הצבעים החמים כאקטיביים ומעוררים, בעוד הקרים פסיביים אך שלווים ורגועים.

הצבעים בציורי שמן או תמונות קנבס נבחרים על-ידי האמן משיקוליו השונים. מלבד ללימודיו התיאורטיים, השראה מציורים מפורסמים וכדומה, יכול להיות שההקשר והסיבה לצבע הנבחר היא רגשית או פסיכולוגיות.

הפנג-שואי כמו גם פסיכולוגים רבים באופן עצמאי מעידים כי לצבע אכן יש השפעה על הסביבה ועל האדם, לכל צבע כמובן, השפעה אחרת.

 

סגנון אומנות שונה

ציורי שמן ותמונות קנבס- השפעות שונות של חפצי אומנות

עוד מושג שאולי חדש לכם אך חשוב ביותר שתכירו- תמונות אווירה! נציג לדוגמא: ציורי שמן, או הדפסת תמונות על קנבס, שהם בעינינו השלמת האווירה הדרושה בכל חדרי הבית השונים.

תמונות אווירה הוא מושג שהגיע מעולם עיצוב הפנים, תמונות שמטרתם להשרות אווירה טובה- רוגע, שלווה, חיוניות ומוטיבציה, אהבה ועוד, על כל חלל בו בוחרים להציג אותם.

מלבד החשיבות הרבה שיש לצבעים על האווירה, יש לזכור גם אלמנטים נוספים בציורי שמן או תמונות קנבס אשר משפיעים על האווירה:

מיקום התמונה- תמונה מלאת אווירה במיקום הלא נכון, עלולה לאבד מערכה וליצור תחושה של בלגן. לדוגמא, אם צבעי התמונה אינם מתאימים לריהוט הקיים בחדר, או אם על הקירות תמונות רבות מדי בסגנונות לא אחידים.

אופי החדר- ציורי שמן או תמונות קנבס שמטרתם היא אווירה, חשוב לוודא שאכן יוצרים את האווירה אותה ניסיתם ליצור. כלומר, הדפסת תמונות על קנבס של גלשנים לדוגמא, היא בהחלט משדרת קיץ וחופש, במיוחד לחובבי הגלישה, אך האם מתאימה ונכונה למשרד ללא כל קשר לתחום?

אמנם, אווירה היא אינדיבידואלית, לא ניתן לקבוע ששני אנשים שונים ירגישו אותו הדבר בדיוק בעודם מתבוננים באותן תמונות קנבס. אך אם יתאימו לאופי החדר, ימוקמו נכון, או הכי חשוב והדבר אותו למדנו היום- בצבעים הנכונים, סביר להניח שאכן יעניקו בקלות, את האווירה הרצויה!